Антоан Мейсъндю – инстинктивният, вдъхновен мечтател

Antoine-Maisondieu-venera-cosmetics

„Инстинктивен, вдъхновен, мечтател“ – това са трите думи, които описват стила на Антоан Мейсъндю по собствените му думи. Роден в люлката на парфюмерията (Грас, Франция), Антоан Мейсъндю е световноизвестен парфюмерист, който в момента работи в Givaudan. Произхожда от семейство с богати традиции в създаването на парфюми – той е трето поколение парфюмерист!

Ето какво си спомня от детството си, толкова неразривно свързано с парфюмерията: „Баща ми работи с естествени суровини, а майка ми идва от семейство на художници. Така че, съвсем млад, аз се потопих в света на ароматите и съзидателността и това много ми допадаше. Но всъщност срещата с парфюмериста Жак Шабер няколко години по-късно се оказа това, което затвърди желанието ми да преследвам тази кариера.“

Въпреки че парфюмът тече във вените му още от самото му раждане, когато е бил млад, той не се впуска веднага в пътешествието, наречено “парфюмерия”, което ще го направи световноизвестен в света на уханията и красотата. Вместо това, той завършва право, преди да навлезе в света на парфюмерията.

Неговата магистърска степен по право обаче, не може да задоволи необяснимия му (по онова време) глад за изкуство и творчество, така че по-късно се записва в парфюмерийното училище в Рур. Един парфюмериен стаж в Givaudan в крайна сметка затвърждава убеждението му, че парфюмерията е това, което ще го следва в професионалния му път, а 1989 г. поставя началото на процъфтяващата му кариера в парфюмния отдел на Givaudan.

„Вече бях започнал да се отегчавам след първата си година в юридическия факултет“, спомня си той, „и се чувствах по-привлечен от артистичните професии, като например киното или фотографията. Парфюмната индустрия ми изглеждаше твърде очевидна алтернатива, тъй като баща ми вече работеше там, а аз винаги дотогава бях отказвал да поема по този път. Мислех, че там липсва креативност. Това беше до деня, в който приех стажа в Givaudan и осъзнах, че в парфюмерията има много творчество.“

Малко известен факт е, че големият парфюмерист Антоан Мейсъндю е внук на Албер Камю – френски философ, автор и журналист, носител на Нобелова награда.

Антоан Мейсъндю е сред малцината парфюмеристи, които успешно си сътрудничат със свои колеги, създавайки парфюми в екип. Ето я тайната на неговия успех за това да създаваш парфюми заедно с други известни парфюмеристи и за това как се работи в сътрудничество: „Мисля, че в по-голямата част от времето не сработва! Мисля, че за да сработи, трябва хората да нямат твърде високо его. Ако всеки има огромно его, той не може да работи в екип. Освен това, трябва да имате общ език, но не съм сигурен как да го обясня. Когато имате двама души, мисля, че се получава добре. Може да стане добре. Като цяло, предпочитам да работя сам или в екип от двама, но, ако сме повече от двама, не ми харесва. Понякога се налага. „

Оригиналността е от голямо значение за Антоан Мейсъндю. Той признава, че винаги съществува някакво вдъхновение, както и „нещо, което е дошло преди“, но копирането определено не е в негов стил. Той обаче, е винаги загрижен за марката, с която работи, така че всеки път, когато работата го изисква, той е готов да бъде „търговски настроен“ в своя подход към създаването на парфюм.

Един добър парфюм, според Антоан Мейсъндю, има уникална същност, елегантност и оставя собствена следа. Все по-трудно е, обаче, за парфюмеристите в днешно време да постигнат това със съвременните парфюми заради затягащото се законодателството на ЕС относно ограничаване на разрешения брой съставки, които парфюмеристите имат право да използват. Тези ограничения неизбежно оказват влияние върху начина, по който се създават парфюмите и в тази връзка Антоан Мейсъндю споделя, че: „Това, че не мога да използвам някои естествени материали очевидно засяга моите творения, но в същото време предизвиква въображението.“

Почитател на цитрусови нотки, лимон и бергамот, известният парфюмерист е особено впечатлен от „аромати в ярки цветове“. В творчеството си той е вдъхновен от Гърция и нейните аромати – цветя, тамян, мащерка и хвойна. Той също така търси вдъхновение в родината си (Франция), както и в Италия (особено Капри и Сицилия). Не ограничава, обаче, своята муза до само едно сетиво! „Това, което ме вдъхновява, са емоциите, които са предизвикани от всяко едно от сетивата ми“.

Някои от невероятните парфюми, създадени от Антоан Мейсъндю, ще намерите в нашия онлайн магазин:

Armani Code EDT за мъже

Bottega Veneta Pour Homme EDT за мъже

Bottega Veneta Pour Homme Extreme EDT за мъже

Boucheron Quatre EDP за жени

Burberry Brit EDT за мъже

Burberry Brit Rhythm EDT за жени

Burberry London за мъже

Burberry Sport EDT за мъже

Diesel Only The Brave Wild EDT за мъже

L’Eau de S.T. Dupont Pour Homme EDT за мъже

Lanvin Marry Me! EDP за жени

Moschino Funny! EDT за жени

Tom Ford Velvet Orchid EDP за жени

Van Cleef & Arpels Feerie EDP за жени

Valentino Donna EDP за жени

YSL Opium EDP за жени

Други известни ухания, създадени от Антоан Мейсъндю, са:

Acqua di Parma Magnolia Nobile (2009)
Burberry Brit Limited Edition For Men (2010)
Burberry London for men Special Edition (2008)
Giorgio Armani Armani Code Ultimate (2012)
Giorgio Armani Prive Eau de Jade (2004)
Gucci Eau de Parfum II (2004)
Gucci Rush for men (с Daniela Andrier)
Iceberg The Iceberg Fragrance For Men (2009)
Lanvin Marry Me! Confettis (2015)
Paul Smith Extreme for women (2002)
Paul Smith Rose (2007)
Paul Smith Rose Summer Edition (2009)
Roxy Eau de Toilette (2007)
Quiksilver for Men (2008, with Antoine Lie)
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire California Rêverie (2014)
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Muguet Blanc (2009)
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Rose Velours (2013)
Van Cleef & Arpels Féerie Rubis (2015)
Versace Gianni Versace Couture Jasmine (2014)
Victoria’s Secret Forbidden (2014, с Aurélien Guichard)
Yves Rocher Comme une Evidence Homme (2008)

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.