Разлики между парфюм и тоалетна вода

разлики между парфюм и тоалетна вода

В козметичните магазини и сайтове сме виждали всякакви названия върху шишенцата на ароматите, които харесваме. Понякога върху тях пише парфюм, тоалетна или парфюмна вода, спрей за тяло, или одеколон.

Въпреки, че всяко едно от тези названия е широко разпространено, много от потребителите не са запознати с разликите помежду им. В следващите редове ще ви запознаем с основните моменти и разлики между всяко едно от тези названия.

Парфюмната есенция е основата на всеки един от изброените по-горе продукти. Тя е носителят на аромата и най-важната съставка. Парфюмната есенция се състои от синтетични аромати, етерични масла, животински есенции и други или комбинацията от тях.

Тъй като тази есенция може да бъде твърде натрапчива и понякога дори неприятна, тя трябва да бъде разредена. Най-често концентрацията се намаля с алкохол и вода. Това е и ключовият момент за определяне към коя категория ще попадне полученият продукт. Дори и полученият аромат да е еднакъв, разлика ще има в процентното съдържание на тази парфюмна есенция и от там – в трайността на продукта.

Парфюм

Парфюмът (Pure Parfum, Le Parfum,Sublime, Absolu) съдържа най-висок процент на концентрация на парфюмната есенция. Той съдържа между 15 и 40% от носителя на аромата и затова е най-траен и най-скъп сред останалите категории. Течността на парфюма е по-плътна и по-маслена.

Парфюмна вода

Парфюмната вода е позната още като Eau de Parfum (EDP). Тук съдържанието на разреждащите съставки – алкохол и вода е по-високо, отколкото при парфюма. Концентрацията на парфюмната есенция варира между 10 и 20 % и може да са се продава в бутилки с и без пулверизатор, като при избор на спрей-бутилка не е необходимо да се използва много от продукта.

Тоалетна вода

Съкращението за този парфюм е Eau de Toilette (EDT). Както вероятно и сами се досещате, тоалетната вода е още по-разреден вариант на един и същ аромат. Съдържанието на парфюмната есенция тук е 4-15% и тъй-като съдържанието на алкохол е по-високо и трайността по-ниска, може да се използва по-голямо количество от продукта. Тоалетните води се предлагат в основно в спрей-бутилки. Тоалетната вода най-силно се препоръчва за ежедневна употреба.

Одеколон (Eau de Cologne)

Това е продуктът със значително по-ниско съдържание на парфюмна есенция в себе си. Съдържанието на масла тук е между 3 и 5%. Произходът на думата идва от името на града Кьолн (Cologne), където е създаден един специфичен аромат.

парфюм vs тоалетна вода

Спрей за тяло и ароматни води

Те се срещат под различни названия: Eau de Fraiche/ Body Spray/ Body Mist. При тях концентрацията на парфюмната есенция е най-ниска (под 5%) и трайността на аромата е около 2 – 3 часа. Те са доста подходящи за по-често освежаване през топлите летни дни.

Какъв е срокът на продуктите?

Парфюмната есенция във всеки продукт е с трайност между 12 и 36 месеца. Добри практики да я съхраните максимално са да държите шишенцето в оригиналната му картонена опаковка, далеч от слънчева светлина и да избягвате температурните разлики.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и успяла да даде отговор на някои от вашите въпроси, свързани с различните продукти, предлагани на пазара. Още интересни статии ще откриете в блога на Fragrances.bg.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.