Как да разберем дали даден парфюм е оригинал или менте

Всички знаем, че на българския пазар се предлагат много парфюми-ментета. Когато купуваме парфюм (особено онлайн), в нас винаги остава нотка на съмнение дали сме купили оригинален парфюм или менте. Ако парфюмът е в промоция, решаваме, че цената е твърде ниска, за да е оригинален, а ако цената му е висока, се притесняваме, че продавачът иска да ни подмами с тази цена. Ето как да сме сигурни, че парфюмът, който сме закупили, е оригинал:

perfume bottles

Опаковка

Опаковката е първият елемент от парфюма, който забелязваме. Лесно е да разберем дали парфюмът в опаковката е фалшив, ако има допусната правописна или граматическа грешка в изписването на името или описанието на парфюма. Нали не вярвате, че реномирана парфюмерийна къща би допуснала подобна грешка? Огледайте целофана – той трябва да е прозрачен и плътно прилепващ към картонената опаковка (ако е мъгляв и набръчкан, това трябва да изостри вниманието ви).

Все пак преди да прибързате със своите заключения, е добре да вземете предвид няколко момента. Първо, възможно е опаковката дори на оригинален продукт да бъде повредена при неправилно транспортиране. Най-често онлайн дистрибуторите на парфюмерия използват куриерски услуги за своите доставки в страната и въпреки, че се случва рядко, е напълно възможно вашият парфюм да пристигне с нарушена структура на опаковката.

Обърнете внимание и на факта, че в магазинната мрежа се продават и оригинални парфюми без официална опаковка, или т.нар. тестери. Макар и в транспортна опаковка те притежават абсолютно същото качество. По-подходящи са за лична употреба, отколкото за подарък.

Бутилка

Следете за произхода на парфюма – намира се на дъното на бутилката и гласи „Made in…” Въпреки че може и да попаднете на менте, върху чиято бутилка е оказан произхода на парфюма, има и други признаци, които да ви подскажат дали той е оригинален или не. Бутилката трябва да е изработена качествено – повърхността й да е гладка, в стъклото да няма мехурчета, надписите да са прецизни, да няма размазани текстове и емблеми. Капачката трябва да прилепва плътно към бутилката и да не падне, ако обърнете парфюма наопаки.

boss fake

Парфюм

Парфюмът в бутилката трябва да бъде абсолютно прозрачен (без никакви утайки или разлика в нюансите). В течността не трябва да се виждат мъглявини или частички на дъното на бутилката. Както знаете, уханието на оригинален парфюм е многопластово и се състои от връхни нотки, сърцевина и базови нотки. В парфюма менте няма да откриете тази многопластовост. В най-добрия случай уханието на ментето бегло ще напомня за оригинала, но, в повечето случаи, двете нямат нищо общо. В никакъв случай не впръсквайте парфюма върху кожата си, ако имате съмнения, че може да е менте, защото не се знае с помощта на какви химични съставки е създаден и доколко са безвредни за човешкото здраве.

Баркод

Много хора си мислят, че баркодът на пафюма показва дали той е оригинален или не. Всъщност, не бива да съдим само по това, защото баркодът е най-лесен за фалшифициране (много по-лесно е да създадеш баркод с графична програма, отколкото да изработиш бутилката, да изимитираш опаковката и самата течност в нея). Баркодът на опаковката указва къде и кога е произведен съответния парфюм, като е важно да се има предвид, че един и същи парфюм може да бъде произведен на различни места и, съответно, да има различен баркод. Парфюмите, произведени във Франция, имат баркод, който започва с 30-37, тези от Англия започват с 50, немските с 400-440, испанските с 84, италианските с 80-83, а тези от САЩ и Канада с 00-09.

Декодиране

Декодирането на парфюмите представлява заличаване на информацията, която указва за къде е предназначен даден продукт (партидния номер се заличава и върху него обикновено има стикер с информация къде е произведен съответния парфюм). Така, например, ако даден парфюм е предназначен за Индия, цената му би била по-ниска отколкото ако е предназначен за Европа. Следователно, ако дистрибуторите от Индия го препродадат на дистрибутор от Европа, крайната му цена би била по-ниска отколкото ако парфюмът се закупи директно от производителя в Европа. Шансът подобен “декодиран парфюм” да е менте е нищожен, тъй като декодирането на парфюм менте само по себе си е безмислено.

Нашият съвет – бъдете внимателни при избора си на парфюм и винаги избирайте доказали се във времето онлайн магазини за маркови парфюми. А на въпроса „Как да изберем добър сайт за оригинални маркови парфюми?” ще ви отговори следната статия.

Perfume master

Здравейте. Аз съм главеният администратор.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.