Съвременен блог за маркова парфюмерия

Ром – вдъхновение за някои от най-страхотните коктейли, незаменима съставка за любителите на хубава храна, уханна нотка, добавяща дълбочина и екзотичен ореол към парфюмите

“Петнайсет души във ковчега на мъртвеца,
Йо-хо-хо и бутилка ром!”

Някога била най-известната напитка сред пирати и моряци, ромът в наши дни е вдъхновение не само за песни, но и за някои от най-страхотните съвременни коктейли като Мохито, Пина Колада, Дайкири и Май Тай. Всички те ухаят на захар, слънце, екзотика и летни спомени…

Известната напитка всъщност произлиза от меласата, вторичен продукт от производството на захар. Тя ферментира, дистилира се и след това отлежава в дъбови бъчви – оттам идва и захарния вкус на напитката с дървесни нотки и тежък аромат. Ромът се разделя на два основни вида – светъл и тъмен. Разликата между двата (освен в цвета), се крие във времето, в което отлежават – по-тъмният вариант отлежава по-дълго време и има по-дълбок и плътен вкус.

Освен на феновете на алкохола, ромът доставя удоволствие и на небцето на любителите на хубавата храна. Той е широко разпространен в кухнята на много култури, добавяйки аромат и дълбочина към сладоледи, десерти, торти, фондю, сосове, пудинги, основни ястия и други. Той, освен това, е безценен при фламбирането – в този случай винаги трябва да използвате оригиналната алкохолна напитка, тъй като екстрактът от ром няма да ви свърши работа!

В парфюмерията сметановото ухание на плътната нотка ром се използва, за да се добави дълбочина, плътност и сладост към парфюмите. Ромът си отива много добре с пикантни, цитрусови, ориенталски и екзотични нотки като карамфил, канела, бор, портокал, пачули, ванилия, дъб, карамел и индийско орехче. Той постига различни цели в зависимост от това дали се използва като връхна нотка, в сърцевината на парфюма или като базова нотка.

Учудващо е как едно и също ухание може да ни напомни на толкова различни неща. Например, както коктейлите с ром са свежи и тропически и ни напомнят на лято, слънце и пясъчни плажове, така същата съставка в храните (и особено в десертите) е наситена, плътна и сладка и ни напомня на коледните празници, сняг, горяща камина и дори на подаръците под елхата!

И, като си говорим за подаръци, в нашия онлайн магазин ще откриете богато разнообразие от парфюми с нотката ром в тях, които биха били страхотен подарък за вас или ваш любим. Ето и някои от тях:

Кой е любимият ви коктейл с ром за лятото? А любимият ви парфюм с нотката ром? Споделете с нас в коментарите по-долу!

Exit mobile version