Съвременен блог за маркова парфюмерия

Ананас – свежата и сладка плодова нотка, която ни кара да се размечтаем за далечни брегове и тропическо блаженство

Свеж и сочен, ананасът е първият плод, който ви идва наум, когато си мислите за тропическа храна (или за нещо тропическо изобщо). Облят от красивите слънчеви лъчи и събрал неустоима екзотична сладост в себе си, ананасът е плод, който ни напомня за страстни летни нощи и романтични екзотични екскурзии.

Ананасите, известни още като „Ananas comosus”, произхождат от Южна Америка (някъде между Бразилия и Парагвай). Колумб е бил този, който открива ананасите на остров Гваделупа и взима със себе си няколко от тях в Испания. От там ананасът намира своя път към Филипините, Хавай, Зимбабве, и Гуам (благодарение на испанците), Бразилия и Индия (благодарение на португалците) и към останалата част на Европа (благодарение на холандците).

В днешно време ананаси се продават по целия свят като консервираните ананаси са по-евтини от пресните плодове. Коста Рика е отговорна за най-голямото производство на ананаси, следвана от Филипините, Бразилия, Тайланд и Индия.

Думата ананас (ananas) идва от думата „nanas”, което означава „разкошен плод”. Не можем да бъдем по-съгласни с това сравнение! Английското име на ананаса (pineapple) е дадено на „разкошния плод” от европейски изследователи, които са намерили прилика между ананасите и боровите шишарки и тъй като плодът е ядлив (а и вкусен), те събират бор (pine) и ябълка (apple) заедно и  ето ви ананас (pineapple)!

Интересни факти за ананасите:

Ползи от ананасите за здравето и красотата:

В света на парфюмерията нотката ананас често се използва като връхна нотка заради своята свежест и сладост. Някои парфюмеристи я използват и като средна нотка като умело я комбинират с други плодови и цветни нотки. Разновидност на нотката ананас е нотката цвят от ананас, която се използва много рядко и също намира своето място във връхните парфюмерийни нотки. Парфюмерийната нотка ананас се съчетава много добре със следните нотки: бамбук, момина сълза, пасифлора, жасмин, малина, мускус, кедър, кашмир, розов пипер, ирис, лимон, пачули, ветивер, бергамот, сандалово дърво, ванилия, лайм, амбра, тонка и др.

В нашия онлайн магазин https://fragrances.bg/ ще намерите богато разнообразие от мъжки и дамски парфюми с нотката ананас в тях. Ето някои от тях:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката ананас в него? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

Exit mobile version