Нишови парфюми – произведение на изкуството, в което ексклузивността среща уникалното

Nishe-perfumes-article-image-venera-cosmetics-bg

Какво означава нишов парфюм?

Нишовите парфюми се считат за произведения на изкуството. За разлика от известните аромати, предлагани от най-големите брандове за парфюми, създадени, за да се харесат на масовия пазар, нишовите парфюми имат различна роля. Те се предлагат от по-малки (и по-ексклузивни) парфюмерийни къщи в опит да се обърне гръб на съвременната парфюмерийна индустрия и да се върнат към живот висококачествените парфюми от миналото. Нишовите аромати се произвеждат в много по-малки количества и включват само най-висококачествените ароматни масла от всички краища на света. Те обикновено са създадени ръчно и с много страст от някои от най-изкусните парфюмерийни експерти, които считат всяка бутилка нишов парфюм за шедьовър.

Историята на нишовата парфюмерия

Много хора си мислят, че нишовата парфюмерията е просто нова модна тенденция в съвременната парфюмерия. Това няма как да бъде по-далеч от истината! Нишовата парфюмерията е била известна на човечеството в продължение на стотици години. Помислете за всички благородници, крале и кралици, които са имали свои собствени парфюмеристи, създаващи специални уникални парфюми, които нямат аналог в парфюмерията.

Нишови парфюми са се създавали много преди да се основат най-големите дизайнерски парфюмерийни брандове. Те са се смятали за произведение на изкуството и са били умело създавани от експерти парфюмеристи с дългогодишен опит, обслужващи кралските семейства и висшия елит. Кралица Виктория и кралица Елизабет I са били сред най-големите фенове на нишовата парфюмерия!

Разликите между дизайнерските и нишовите парфюми

image-post-venera-cosmetics-woman-wondering

Според The Fragrance Foundation (FiFi), парфюмите могат да бъдат разделени на 2 основни групи – дизайнерски парфюми (известни още като „мейнстрийм“ парфюми) и нишови аромати. Основният фактор, който определя дали даден парфюм принадлежи към една група или друга, е броят на магазините, в които се предлага.

Най-общо казано, повечето от парфюмите, които ще откриете в големите универсални магазини за парфюмерия и козметика са дизайнерски (мейнстрийм) парфюми. Има обаче някои изключения от това правило, тъй като някои от най-големите марки парфюми наскоро започнаха производство и на нишови парфюми, като ги предлагат в ограничени количества или само за определен период от време в селектирани магазини.

Нишовите парфюми, за разлика от дизайнерските, са много по-трудни за откриване. Те се произвеждат в много по-малък мащаб и е много малко вероятно да ги намерите в най-известните парфюмерийни и козметични магазини. Ако търсите нишов парфюм, трябва да проверите в парфюмерийните бутици от най-висок клас или (още по-добре) в онлайн магазините за нишова парфюмерия.

Нишовите парфюми предлагат, без съмнение, ексклузивитет, който масовите парфюми никога няма да достигнат. Те са известни с нестандартните си и уникални аромати, които просто няма как да уловите върху всеки втори срещнат на улицата (както често се случва с най-известните дизайнерски парфюми). Те предлагат индивидуалност, по-висок клас, най-добрите съставки, качество и изключителност.

Дизайнерските парфюми няма как да ви дадат усещането за уникалност на нишовите парфюми, но те също имат своите позитиви. За разлика от нишовите парфюми, дизайнерските парфюми могат да бъдат намерени на по-разумни цени и няма да се налага да търсите дълго, за да откриете своя дизайнерски парфюм, тъй като те се продават навсякъде.

Процес на производство на нишовите парфюми

Нишовите парфюми са известни с това, че се произвеждат в много по-малки количества от дизайнерските парфюми. Лимитираните серии, съчетани с най-високо качество парфюмерийни съставки, са това, което прави нишовите парфюми толкова привлекателни. Творческият процес зад нишовия парфюм също е по-дълъг. Понякога той може да отнеме до 10 години или повече, в което време парфюмеристът да променя и настройва композицията до съвършенство, за да стане перфектна. Точно като произведение на изкуството, нишовите парфюми ползват само най-добрите съставки и ги съчетават с майсторството на най-умелите парфюмеристи, за да се превърне крайния продукт в истински шедьовър.

Тенденцията при дизайнерските парфюмерийни къщи за употребата на по-рентабилни съставки и тяхната постоянна борба за намаляване на разходите в композицията на масовите парфюми е немислима за нишовата парфюмерия. Нишовите парфюмерийни къщи са известни с това, че използват само най-скъпите съставки. Те не се фокусират върху опаковката и рекламата на продуктите си, защото за тях е най-важно това, което е вътре в бутилката. Ето защо е по-вероятно да намерите ценни и трудни за откриване естествени парфюмерийни съставки в нишовите парфюми, отколкото в дизайнерските. Специфична особеност при производството на нишови парфюми е използването на по-високи концентрации на парфюмерийни екстракти, което гарантира уникално сетивно изживяване за човека, който носи нишовия аромат.

Бъдещето на нишовите парфюми

Нишовите парфюми значително увеличават своя брой в последните няколко години и тенденцията показва, че те ще стават все по-известни и по-известни в бъдеще. Все повече и повече магазини започнаха да предлагат нишови парфюми в опит да задоволят непрекъснатото търсете и взискателния вкус на съвременните фенове на нишова парфюмерия.

Най-известните нишови парфюмерийни къщи

Annick Goutal

Една от най-известните френски нишови парфюмерийни къщи, Annick Goutal, е марка, която приема насериозно нишовата парфюмерия. Те имат свои собствени парфюмеристи и се грижат за всяка стъпка от процеса (от създаването до опаковката), като всичко се прави на ръка във Франция.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Eau d’Hadrien
Petite Chérie
Rose Pompon
L’Ile АС
Un Matin d’Orage

Acqua di Parma

Известният италиански нишов парфюмериен бранд Acqua di Parma пуска първия си парфюм – Colonia през далечната 1916 година в Парма, Италия. Истински символ на италианската елегантност, марката става изключително популярна сред много известни личности през 30-те и 50-те години на 20-ти век. След много години на възходи и падения, Acqua Di Parma все още е една от най-предпочитаните марки нишови парфюми в света!

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Colonia
Rosa Nobile
Blu Mediterraneo Mandorlo
Colonia Oud
Intensa

 Creed

Creed-article-image-venera-cosmetics-bg

Нишовата парфюмерийна къща Creed има дълга история в света на нишовата парфюмерия. Това е парфюмерийната къща, която е доставяла парфюми на кралски фамилии, включително и на кралица Виктория! Основана около 1700 г. във Великобритания, днес Creed все още е семейна компания, която произвежда всички свои парфюми на ръка.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Cedre Blanc
Citrus Bigarrade
Creed Aventus
Green Valley
Royal Service
Jasmal

Comme des Garcons

Comme des Garcons (като момчетата” на  френски) е френска модна марка, създадена от японската дизайнерка Рей Кавакубо (Rei Kawakubo), известна със своите модни колекции с „анти-мода“ елементи. В света на нишовата парфюмерия, марката Comme des Garcons е най-известна със своите противоречиви и нетрадиционни аромати. Първият им парфюм, Comme des Garcons, е лансиран през 1994 година.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Amazingreen
Comme Des Garsons
Comme Des Garcons 2
Wonderwood
Odeur 71

Arquiste

Основателят на Arquiste – мексиканският архитект Карлос Хубер – е бил интериорен дизайнер за Polo Ralph Lauren! Неговият усет към нишовите парфюми го подтиква да се премести в Ню Йорк, където неговият бранд за нишови парфюми печели редица престижни титли и го поставя сред най-търсените нишови парфюми в света.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Aleksandr
Anima Dulcis
Boutonnière no.7
NANBAN
The Architects Club

Amouage

Създадена през 1983 година в Оман от член на кралското семейство, луксозната парфюмерийна къща Amouage е посветена на мисията да създава само изключителни (в буквалния смисъл) луксозни парфюми от най-висококачествените и редки масла, и цели да покаже на света изкуството и ексклузивността на парфюмерията от Арабския свят.
Първият нишов парфюм на къщата е прочутият
Amouage Gold, създаден от легендарния парфюмерист Guy Robert, творец на много класически ухания между 50-те и 70-те години на 20-ти век.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Amouage Tribute
Amoyage Amouage Homage
Amouage Interlude
Amouage Amouage Epic
Amouage Interlude

Clive Christian

Марката Clive Christian е най-известна с пускането на пазара на най-скъпия парфюм в света, Clive Christian No. 1. Истински представители на нишовата парфюмерия, ексклузивните аромати на Clive Christian са изложени в някои от най-престижните бутици като Harrods в Лондон и Bergdorf Goodman.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Clive Christian No1
Clive Christian 1872
Clive Christian X
Clive Christian L
Clive Christian V
Clive Christian C

Serge Lutens

Serge Lutens е бранд в нишовата парфюмерия, който е създаден във Франция през 2000 година след поредица от успешни начинания и партньорства на дизайнера Серж Лутенс (Serge Lutens) с Vogue, Christian Dior, и японския козметичен гигант Shiseido. Неговите нишови парфюми са създадени с помощта на известния парфюмерист Кристофър Шелдрейк (Christopher Sheldrake) и са идеалния пример за изключителността и уникалността, които нишовата парфюмерия предлага на своите клиенти.

НАЙ-ПРОДАВАНИ:
Ambre Sultan
Iris Silver Mist
Fleurs de citronnier
Fille en Aiguilles
Gris Clair

Всички ценители на нишовата парфюмерия ще могат да намерят внимателно подбрана селекция от нишови ухания в нашия онлайн магазин!

А вие притежавали ли ли сте нишов парфюм? Споделете с нас в коментарите!

Източници:
Lee, E.Y. (2013) 20 niche perfume brands you need to know right now
http://www.highsnobiety.com/2013/11/12/20-niche-perfume-brands-you-need-to-know-right-now/

Micah (2015) Complete guide to niche perfumes: 25 things you might not know about
http://www.alyaka.com/magazine/complete-guide-niche-perfumes/

Perfume love – A guide to niche fragrance (2016)
http://hubpages.com/style/Perfume-Love-A-Guide-To-Niche-Fragrance

You may also like...

1 Response

  1. август 17, 2016

    […] и за лансирането на някои от най-противоречивите нишови парфюми на пазара като известния Secretions Magnifiques Etat Libre d`Orange с […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.