Съвременен блог за маркова парфюмерия

Мускус в съвременните парфюми

Терминът „мускус” се отнася към отделен клас ароматни съставки и обикновено се използва като базова нотка в парфюмите. Латинското му наименование е Moschus Moschiferus и може да бъде извлечен или по естествен път (от жлезите на мускусния елен (сибирска кабарга), както и от растения с подобен аромат), или синтетично. Естествено извлечената съставка е сред най-скъпите животински продукти. На черния пазар естествено извлеченият мускус е по-скъп от златото. Интересен факт относно синтетичния мускус е, че той е открит случайно докато ученият Albert Baur е експериментирал с… TNT експлозиви!

Мускусът има изключително силна миризма и жива, и контрастираща природа, която се използва в парфюмерията още от античността. В наши дни се използва изцяло синтетичния мускус, тъй като употребата на естествено извлечения мускус е била забранена през 1979 г., когато мускусният елен е обявен за застрашен вид. Това, което прави мускуса предпочитана основа за много парфюми, е неговата уникална способност да балансира парфюмната композиция, като й позволява по-дълготраен живот. Той също така се счита за отличен афродизиак поради голямата си прилика с миризмата на тестостерон.

Ето някои от мускусните парфюми, които ви препоръчваме:

Казват, че мускусът е сред най-противоречивите ухания, използвани в парфюмерията. Какво мислите вие за мускуса? Харесвате ли парфюми, в които има нотки на мускус?

Exit mobile version