Съвременен блог за маркова парфюмерия

Кои са пикантните нотки в парфюмерията?

кои са пикантните нотки в парфюмерията

Нотка смела канела, дъх на пресен джинджифил, аромат на огнен пипер. Звучи омайващо нали?

Пикантните нотки съблазняват сетивата ни още от дълбока древност и тук не говорим само за чудесата, които вършат в кулинарията. Подправките и други пикантни елементи имат своето специално място в парфюмерията. Те са едни от най-старите сурови и естествени материали, използвани при създаването на аромати, като най-често биват употребявани в парфюмите, които попадат към пикантната, ориенталската и дървесна парфюмна категория.

Въпреки, че са силно разпространени, не много хора имат дълбоки познания за пикантните нотки. Днес ще ви запознаем с няколко факта за тях, които ще са интересни и за по-запознатите парфюмни ентусиасти.

Кои са най-често използваните подправки

Преди години в парфюмерията са били използвани доста по-ограничен брой съставки и материали, но с течение на времето техният брой драстично нараства. Такъв е случаят за всяка една от парфюмните категории, включително и пикантната. Могат да бъдат използвани най-различни материали, но най-често употребяваните са: джинджифил, черен пипер, кардамон, карамфил, канела, кориандър и други.

Видове подправки

Добре е да споменем, че подправките се класифицират в две категории – горещи и студени. Това класифициране възниква още по времето на Древна Гърция и се почита в традиционната китайска медицина. Класифицирането се определя спрямо топлината или хладината, които “излъчват” и как са влияели върху човешкото тяло.

Горещите подправки са също по-сладникави на вкус от студените. Тези знания са били използвани за регулиране на температурата и контролиране на някои болести и дискомфорти. Горещи подправки са: индийско орехче, канела, карамфил, пипер и други. В категорията на студените подправки влизат: кардамон, джинджифил, хвойна, кориандър и други.

Възникване на пикантните парфюми

Както вече споменахме, подправките са едни от най-старите съставки, използвани за създаването на парфюм. Още от древни времена са били използвани есенции от местни растения за получаването на различни миризми. Знаем, че търговията между Изтока и Европа започва да се развива около 2000 години преди Новата Ера и с навлизането на нови и непознати суровини, разнообразието от аромати също се увеличава.

Подправките затвърждават своето място в парфюмерията около 1900 година, когато официално биват признати за традиционни суровини сред парфюмеристите.

За кои сезони са най-подходящи?

Пикантните парфюми са огнени, сексапилни, запомнящи се и често сладникави. Те биват предпочитани основно от екстровертни личности, които не се притесняват да направят силно впечатление и да бъдат запомнени за дълго време. Тъй като пикантните аромати са доста силни и тежки, не са особено препоръчителни за горещите летни дни, но те определено ще Ви направят звездата на вечерни събирания и мероприятия.

Известни пикантни парфюми

Някои от най-известните пикантни аромати са: Kilim; Soleil Blanc (Tom Ford); Obsession (Calvin Klein); Alien (Thierry Mugler); Angel (Thierry Mugler); Burberry Body (Burberry); Shalimar (Guerlain); The One ( Dolce & Gabbana); Boucheron (Boucheron) и други.

Както вероятно ви е направило впечатление, изброените горе парфюми са едни от най-харесваните и популярни ухания по-принцип. Това доказва, че пикантните нотки могат да са гъвкави и да бъдат използвани в различни парфюмни съчетания. Затова не се отказвайте, а потърсете това, което най-много подхожда на вашия стил!

Ароматът е нещо изключително лично и оставя силно впечатление у околните. Пикантните парфюми създават усещане за топлина, сексапил и дързост.

Ако и вие желаете да се чувствате неповторимо с този вид аромат или смятате , че е подходящ за ваш познат, разгледайте предложенията в онлайн магазина на Венера Козметикс и направете своя избор сега!

Exit mobile version