Съвременен блог за маркова парфюмерия

Българската роза в парфюмерията

Rosa damascena

Всеизвестен факт е, че българското розово масло, придобито от Rosa damascena, е с най-високото качество сред останалите розови масла. Именно това го превръща в изключително ценена и предпочитана съставка за много известни парфюмерийни производители. В това число някои от най-популярните марки като  Christian Dior, Givenchy, Lancôme, Bvlgari, Chanel, Elizabeth Arden, Kenzo, Paco Rabanne, Estee Lauder и други.

Както е и с много други парфюмни съставки, географското положение при отглеждането на дадена съставка играе огромна роля за качеството на крайния продукт. Заради изключително благоприятните си климатични условия, страната ни е известна с най-ароматното розово масло, което е и с най-високо качество.

В тази статия сме подбрали няколко интересни факти за българското розово масло, а ако прочетете до края ще разберете и за едни от най-известните парфюми, в които може да откриете тази уханна и ценна течност.

Какво трябва да знаете за розовото масло? 

Наречени „кралици на цветята”, розите растат на храсти, които имат над 30-годишен живот и стигат височина над 2 метра. Тяхното отглеждане изисква усилена работа и отдаденост. Розовите цветове се берат на ръка рано сутрин, тъй като, с напредването на деня, те губят от деликатния си аромат.

Българското розово масло се извлича чрез специален процес, известен като двойна водна дестилация. Разбира се, има и изкуствено създадени съставки, които се опитват да се доближат до уханието на розово масло, но те са напълно несравними с нежното ухание на истинското розово масло.

Именно заради особеностите при отглеждането и събирането на розовите цветове, както и голямото количество цвят, което е необходимо, за да бъде произведен един литър розово масло, цената на розовото масло е толкова висока.

Интересен факт относно розовото масло е, че, също както диамантите, то не променя качествата си във времето. Освен това, то има изключително благоприятен ефект, свързан с предотвратяване стареенето на кожата, което го прави предпочитана съставка за много кремове за лице.

При дестилацията на розово масло се получава и още един ценен продукт – розова вода. Тя е чудесен природен елексир, който намира широко приложения в козметиката, заради благоприятното ѝ въздействие върху здравето и красотата на кожата и косата.

Друг интересен факт е, че България е сред най-големите производители и износители на натурално розово масло (около 70% от световния износ).

Световноизвестните парфюми, които съдържат българско розово масло:

Кой е вашият любим парфюм с българска роза в него?

Exit mobile version