Съвременен блог за маркова парфюмерия

Бергамот – сладката свежест на портокалови кори и цветни нотки

Бергамот се използва често като върхова нотка в парфюмите поради способността си да се комбинира много добре с други аромати, за да създаде по-сложни ухания. Произвежда се чрез студено пресоване на външния слой на кората на плода бергамот  (Citrus Bergamia). Дърветата, на които расте, са малки и се отглеждат основно в южна Италия, но могат да бъдат култивирани и в Кот д’Ивоар, Аржентина и Бразиля. Употребата на бергамот датира от 1714 г., когато е бил използван като ароматна съставка. Неговият аромат е съчетание от портокалови кори и флорални нотки. Тръпчива, но елегантна, тази нотка притежава удивителна сладка свежест и множество ароматни елементи.

Интересен факт за бергамотовото масло е, че името му произлиза от италианския град Бергамо, където то първо се е продавало. Друга особеност относно бергамотовите плодове е, че те всъщност не са ядливи (отглеждат се само заради производството на есенциално масло). Освен в парфюмерията, бергамот се използва и за ароматизиране на известния чай Earl Grey.

В парфюмерията бергамот се използва както за мъжки, така и за женски парфюми (около една трета от всички мъжки и близо половината от женските парфюми имат тази нотка в композицията си). Въпреки че бергамотовото масло се извлича от цитрусови плодове, то по-скоро има нещо общо с ароматните билки, отколкото с плодовите цитруси. Отличителният му характер го прави подходящо както за леки одеколони, така и за тежки ориенталски парфюми.

Ето и някои от бергамотовите парфюми, които откраднаха сърцата ни:

Кои са вашите любими парфюми, които съдържат бергамот?

Exit mobile version