Бензоин – уникална естествена комбинация от ванилия и карамел

Бензоиновата смола е често използвана в парфюмерията заради страхотните си качества на фиксатив и уникалния си сладък и топъл аромат на ванилия и карамел. Освен в парфюмерията, бензоинът се използва и в много други сфери – в козметиката (заради успокояващите си качества), в медицината (заради терапевтичните си свойства), в хранително-вкусовата промишленост (като консервант и ароматизатор), както и за религиозни цели (той е един от класическите съставки на тамяна). Извлича се естествено от кората на определени дървета.

Интересен факт за бензоина е, че се извлича след нарочното разрушаване на повърхността на дървото (което трябва да е поне на 7 години!). Всяко дърво може да „произвежда” бензоин по този начин за около 15-20 години. Познат още от древността, бензоинът е бил високо ценен от много владетели по целия свят. Дори известният Нострадамус е бил впечатлен от неговите качества и е включил много рецепти с бензоин в една от книгите си.

Уникалният аромат на бензоина на смесица от ванилия и карамел е вдъхновил много парфюмеристи. Ето и някои от нашите любими парфюми, съдържащи бензоин:

  • Prada Candy EDP – лансиран през 2011 г., този парфюм е тържество на женствеността и на изкуството да съблазняваш. Това е наситен аромат, който се отваря с микс от мускусни нотки в една експлозия от съблазнителен бензоин и съвременен сладък карамел. Това е перфектният парфюм за смелата и страстна млада жена.
  • Tom Ford Violet Blonde EDPтози богат аромат разкрива един нов свят на елегантност и женствен блясък. Лансиран през 2011 г., той завладяващо съчетава ирис и елегантен цвят от виолетки с бензоин и мускус. Както казва Том Форд, „Violet Blonde притежава духа на класически европейски парфюм. Той е официален и изискан, но, въпреки това, ви привлича все по-близо и по-близо – като красиво облечена жена, чиято изисканост очарова, удивлява и прелъстява.”
  • Chanel Allure Homme EDT  – това тотално мъжко ухание е топло и сексапилно. Подходящо е както за през деня, така и за през нощта – перфектно за смелия и свободолюбив щедър мъж. Създаден да пасне перфектно на мъжествения чар на съвременния мъж. Лансиран през 1999 г., този аромат е създаден от Jacques Polge – той е хармонична комбинация от свеж джинджифил, лютив пипер, топъл мускус и бензоин.
  • Lancome Hypnose Senses EDP – този флорален аромат е подходящ за флиртуващата и чувствена жена. Създаден от Christine Nagel, този парфюм е пуснат на пазара през 2009 г. Балансираният му уханен букет разкрива женствени нотки на розов пипер, роза, пачули и бензоин.
  • Roberto Cavalli Eau De Parfumлансиран през 2012 г., този екстравагантен аромат е символ на изисканата италианска женственост. Той е създаден да пасне на жената, която не остава незабелязана. Флорално-ориенталският му аромат е изграден върху портокалови цветчета, розов пипер и бензоин. Бутилката на парфюма е произведение на изкуството сама по себе си – капачката й е увенчана с инициалите на дизайнера, а емблематичните животински принтове могат да бъдат открити както върху бутилката, така и на опаковката.

Вашият любим парфюм с бензоин в този списък ли е?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.