Ветивер – земният, опушен аромат на изискания и мъжествен джентълмен

Ветивер (известен още като Chrysopogon zizanioides, или „vetiver” на френски) е много често използвана парфюмна съставка. Това е растение, което прилича на висока трева с червеникаво-кафеви цветове. Можете да откриете растението в Индия, Индонезия, Хаити, Китай, Япония и Бразилия. Неговият аромат е доста интензивен – той е комбинация от тревисти, земни и дървесни нотки и сладки, опушени кехлибарени нотки. Уханното есенциално масло от ветивер се извлича от корените на растението. Страхотните му фиксиращи качества, както и отличителното му ухание, го правят предпочитан компонент за много парфюми.

Интересен факт за ветивера е, че уханието му има различни нюанси в зависимост от района, в който се отглежда (това е много важно, тъй като все още не може да бъде произведен по синтетичен път, така че парфюмеристите трябва да вземат предвид тази особеност). Едно от най-добрите масла от ветивер може да се открие в северните части на Индия, където то се използва от народната медицина за облекчаване на главоболие и стрес (индийците го наричат „маслото на спокойствието”). Съществува мит, според който то има възможността да увеличава финансовите възможности (може би това е една от причините да се ползва основно за мъжки парфюми)…

vetiver

Ето и списък на нашите любими мъжки ухания с ветивер:

  • Guerlain Vetiver EDT за мъже – първоначално лансиран през 1961 г., този елегантен и мъжествен дървесен парфюм е лансиран отново през 2000 г. Въпреки че бутилката и цветът на парфюма са променени, страхотното му ухание си остава същото – перфектния микс от цитруси, подправки и билки. С върхови нотки на лимон и мандарина, средни нотки на ветивер и кедър и базови нотки на тютюн и пипер, това е едно от най-известните ухания за мъже с ветивер.
  • Tom Ford Grey Vetiver EDP за мъже – лансиран през 2009 г., този парфюм е перфектен за изтънчения и изискан джентълмен. Цялото ухание се върти около базовата му нотка – ветивер. На върха са портокаловите цветчета и грейпфрута, които плавно отстъпват на сърцевината от ирис и пимиенто. Топлата, дървесна основа е комбинация от ветивер, кехлибар и мъх, която подчертава перфектната мъжествена хармония на уханието.
  • Prada Infusion de Vetiver EDT за мъже – лансиран през 2010 г., това е лимитирано издание на мъжко ухание, създадено от Daniela (Roche) Andier – една реновация на класическия парфюм Prada Infusion D’Homme от 2008 г. Уханието включва върхови нотки от джинджифил и грейпфрут и базови нотки от лют пипер. Сърцето на този парфюм дължи уникалността си на ветивер и бял мускус, което го прави един отличителен мъжки аромат.
  • Chopard Noble Vetiver EDT за мъже – лансиран през 2010 г, това е парфюм, създаден по повод 150-тата годишнина на Chopard. Този парфюм е създаден като завършек на дръзкия и изискан мъж, който познава лукса. Парфюмеристът зад това ухание е Lucas Sieuzac (Symrise). Композицията на парфюма се отваря с лют пипер, бергамот и кардамон. Сърцето му крие дървесен ветивер, обогатен с махагон, а базовите нотки на тютюн и кожа утвърждават позицията му на изключително мъжествен аромат.

Парфюмите с ветивер са перфектният подарък за елегантния и мъжествен тип мъж. Независимо дали това е вашият приятел, съпруг или брат, няма как да сбъркате с парфюм с ветивер!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.