Нотката ябълка – любим аромат, използван в парфюмите на някои от най-популярните парфюмерийни брандове в цял свят

Ябълките са сред най-култивираните плодове на света и растат на почти всички континенти (с изключение на Антарктида). Техният сладък вкус и съблазнителен аромат са истинско изкушение за сетивата! Ябълковото дърво има дълга история – то произхожда от Централна Азия и има над 7500 разновидности. Те обуславят и много различни видове ябълки, всеки от който има своите специфични характеристики откъм аромат, вкус и хранителна стойност.
apple-note-fragrances

Интересни факти за ябълките:

  • Ябълковите дървета принадлежат към семейството на розите.
  • В много култури ябълките играят важна роля по отношение на традиции, митология и обичаи.
  • В Китай се произвежда около половината от ябълковата продукция в световен мащаб.
  • В генома на ябълката има повече гени (около 57 000) отколкото в човешкия геном (около 30 000).
  • Поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ датира от 19-ти век и първоначално е гласяла: „Една ябълка преди сън ще изяде хляба на лекаря.”

Забраненият плод

Много хора не знаят, че ябълката е набедена за „забранения плод” само защото думата „ябълка” на латински (mālum) е много подобна на думата „зло” (mălum). Тъй като дървото на забранения плод в райската градина е известно като „дървото на познанието на доброто и злото”, се е получила игра на думи, в която „зло” се обърква с „ябълка” и ето как ябълката се превръща в забранения плод!

Ябълката и нейните ползи за здравето

Ябълките са много богати на мастни киселини и заради това се смята, че зареждат с енергия клетките в човешкото тяло. Те често се използват за стимулиране на паметта и за подпомагане регулацията на чревните функции. Ябълките са също така често „предписвани” при хипертония (високо кръвно налягане). Някои хора борят запека с ябълки, докато други се кълнат в тяхната ефективност при премахване на подутост и кървене на венците. Все още се провеждат много изследвания в опит да се свърже консумацията на ябълки с намален риск от получаване на различни видове рак.

В някои култури печените ябълки са използвани за облекчаване на болки в гърлото. За ябълковия оцет също се смята, че има много ползи за здравето – той се използва основно за балансиране на естествения рН на кожата, но се предполага, че също помага на имунната система в борбата с различни инфекции.

Етерично масло от ябълкови семки

Както вероятно знаете, няма начин да се произвежда етерично масло от плода ябълка, тъй като специалистите все още не са открили метод, чрез който това може да стане възможно. Ябълковите семки, обаче, могат да бъдат обработени, за да се извлече от тях етерично масло (за щастие на многобройните му фенове).

Ето как етеричното масло от ябълкови семки може да бъде от полза за вашето здраве и красота:

  • Насърчава синтеза на колаген – помага на клетките да запазят своята здравина и младост. С помощта на етерично масло от ябълкови семки кожата ви може да си върне своята еластичност и мекота;
  • Има анти-ейджинг свойства – ако се прилага директно върху кожата, намалява появата на фините линии и бръчки и прави кожата по-стегната и по-млада;
  • Притежава естествени UV филтри – можете да го нанасяте преди плаж и да бъдете спокойни, че кожата ви е естествено защитена благодарение на неговите UV-богати филтри;
  • Бори се със стриите – поради своите невероятни свойства за повишаване на еластичността, етеричното масло от ябълкови семки може неимоверно да помогне в борбата срещу омразните стрии, които повечето жени получават след бременност или драстично наддаване/загуба на тегло;
  • Помага на кожата да се отърве от акнето – благодарение на антиоксидантите в него, маслото от ябълкови семки се използва широко в различни продукти за кожни проблеми, включително и акне. То цялостно прочиства кожата от вътре навън и има успокояващ ефект върху податливата на акне кожа.

Видове парфюмерийни нотки ябълка

В парфюмерията има много видове ябълкови аромати, които се използват при създаването на различни парфюмерийни нотки, носещи това име:

  • Червена ябълка (сладка, свежа и плодова парфюмерийна нотка с ароматен привкус на скорбяла)
  • Зелена ябълка (изумително свеж аромат, който обикновено се използва в мъжки летни аромати)
  • Ябълково дърво (несъществуваща в реалността парфюмерийна нотка, която напомня на комбинацията от ябълка, ябълково дърво и почти недоловим аромат на почва)
  • Ябълков цвят (лек и деликатен, този сладък цветен аромат обикновено се използва в женски флорални парфюми)

Парфюмерийната нотка ябълка се използва главно като връхна нотка заради свежестта на своя аромат. Тя, обаче, присъства и в няколко парфюма като средна нотка, умело смесена с други парфюмерийни нотки, които подобряват и удължават живота на преходната ябълкова парфюмерийна нотка. Използвана както в мъжки, така и в женски аромати, ябълковата парфюмерийна нотка е много любима на парфюмеристите и се използва в ароматите на някои от най-популярните марки парфюми в света.

Парфюми с нотката ябълка в онлайн магазина на fragrances.bg

В нашия онлайн магазин ще откриете богато разнообразие от дамски и мъжки парфюми с нотката ябълка в своята композиция. Ето и някои от тях:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката ябълка? Споделете с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.