Ананас – свежата и сладка плодова нотка, която ни кара да се размечтаем за далечни брегове и тропическо блаженство

Свеж и сочен, ананасът е първият плод, който ви идва наум, когато си мислите за тропическа храна (или за нещо тропическо изобщо). Облят от красивите слънчеви лъчи и събрал неустоима екзотична сладост в себе си, ананасът е плод, който ни напомня за страстни летни нощи и романтични екзотични екскурзии.

pineapple-fragrances-venera-cosmetics-blog-post

Ананасите, известни още като „Ananas comosus”, произхождат от Южна Америка (някъде между Бразилия и Парагвай). Колумб е бил този, който открива ананасите на остров Гваделупа и взима със себе си няколко от тях в Испания. От там ананасът намира своя път към Филипините, Хавай, Зимбабве, и Гуам (благодарение на испанците), Бразилия и Индия (благодарение на португалците) и към останалата част на Европа (благодарение на холандците).

В днешно време ананаси се продават по целия свят като консервираните ананаси са по-евтини от пресните плодове. Коста Рика е отговорна за най-голямото производство на ананаси, следвана от Филипините, Бразилия, Тайланд и Индия.

Думата ананас (ananas) идва от думата „nanas”, което означава „разкошен плод”. Не можем да бъдем по-съгласни с това сравнение! Английското име на ананаса (pineapple) е дадено на „разкошния плод” от европейски изследователи, които са намерили прилика между ананасите и боровите шишарки и тъй като плодът е ядлив (а и вкусен), те събират бор (pine) и ябълка (apple) заедно и  ето ви ананас (pineapple)!

Интересни факти за ананасите:

  • Ананасите традиционно се сервират по време на китайската Нова година, тъй като те са символ на късмет и благополучие, а в частност и на късмет в хазарта!
  • Ананасите са доста упорити, когато става въпрос за тяхното съзряване – около 3 години са нужни на ананаса, за да започне да дава плодове като всеки ананас произвежда само по един плод на година.
  • Засаждането на ананас е лесно – просто трябва да отрежете върха на ананаса и да го засадите с листата нагоре в почвата. Лошата новина е, че ще трябва да чакате в дооста време, за да видите (и опитате) плодовете на труда си …
  • Ананасите не узряват след като са били откъснати, така че наистина няма нужда да чакате няколко дни след като сте купили своя ананас от магазина, за да се насладите на вкуса му – той няма да узрее повече.
  • Ако сте попадали на неузрял ананас, не го яжте, тъй като може да се окаже отровен.
  • Ананасите могат да повлияят на вкуса на вашите … телесни течности. Въпреки че има и други храни, които претендират да правят същото, ананасът има най-силен ефект от всички тях. Ако се чудите какъв е този ефект, ами … сладък.
  • Ензимът бромелаин, който се намира в ананасите, е много известен със способността си да разгражда протеините, което означава, че можете да използвате сок от ананас, за да мариновате месото и да го направите по-крехко!

Ползи от ананасите за здравето и красотата:

  • Зареден с витамин C, ананасът е най-силното ви оръжие срещу настинки, кашлица, както и различни грипоподобни състояния. Неговата скрита мощ е ензимът бромелаин, който втечнява слузта, потиска кашлицата, има противовъзпалителни функции и помага на храносмилането.
  • Богат на алфа хидрокси киселини, прясно изцеденият сок от ананас е перфектната маска за лице и шия против стареене и бръчки. Просто го нанесете директно върху кожата и измийте след 5-6 минути.
  • Можете да сведете до минимум появата на ужасните тъмни петна чрез локално прилагане на сок от ананас (или втриване на засегнатите места с прясно нарязани парчета ананас).
  • Сокът от ананас се оказва мощен борец срещу акнето, което ви тласка една крачка по-близо до безупречния тен. Можете да благодарите на бромелаина и на витамин С за това.
  • Пиенето на сок от ананас и яденето на ананаси са еднакво ефективни за вашата красота, тъй като той помага на организма да синтезира колаген, а той е най-добрият приятел на стегнатата кожа.
  • Ако искате да имате красиви нокти, които никога не се чупят и меки (почти невидими) кожички, ананасът трябва да бъде задължителен продукт във вашия списък за пазаруване.
  • Богат на цяло множество микроелементи като витамин А, С, В6, фолиева киселина, мед, фосфор, манган, калий, калций, желязо, и тиамин, ананасът е добър не само за вашата красота, но и за здравето ви.
  • Ако страдате от проблеми с венците, яжте пресни ананаси те ще ви помогнат да укрепите венците (а това дори може да предотврати потенциални сърдечни проблеми).

В света на парфюмерията нотката ананас често се използва като връхна нотка заради своята свежест и сладост. Някои парфюмеристи я използват и като средна нотка като умело я комбинират с други плодови и цветни нотки. Разновидност на нотката ананас е нотката цвят от ананас, която се използва много рядко и също намира своето място във връхните парфюмерийни нотки. Парфюмерийната нотка ананас се съчетава много добре със следните нотки: бамбук, момина сълза, пасифлора, жасмин, малина, мускус, кедър, кашмир, розов пипер, ирис, лимон, пачули, ветивер, бергамот, сандалово дърво, ванилия, лайм, амбра, тонка и др.

В нашия онлайн магазин https://fragrances.bg/ ще намерите богато разнообразие от мъжки и дамски парфюми с нотката ананас в тях. Ето някои от тях:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката ананас в него? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.