Мускус в съвременните парфюми

Терминът „мускус” се отнася към отделен клас ароматни съставки и обикновено се използва като базова нотка в парфюмите. Латинското му наименование е Moschus Moschiferus и може да бъде извлечен или по естествен път (от жлезите на мускусния елен (сибирска кабарга), както и от растения с подобен аромат), или синтетично. Естествено извлечената съставка е сред най-скъпите животински продукти. На черния пазар естествено извлеченият мускус е по-скъп от златото. Интересен факт относно синтетичния мускус е, че той е открит случайно докато ученият Albert Baur е експериментирал с… TNT експлозиви!

musk-photo

Мускусът има изключително силна миризма и жива, и контрастираща природа, която се използва в парфюмерията още от античността. В наши дни се използва изцяло синтетичния мускус, тъй като употребата на естествено извлечения мускус е била забранена през 1979 г., когато мускусният елен е обявен за застрашен вид. Това, което прави мускуса предпочитана основа за много парфюми, е неговата уникална способност да балансира парфюмната композиция, като й позволява по-дълготраен живот. Той също така се счита за отличен афродизиак поради голямата си прилика с миризмата на тестостерон.

Ето някои от мускусните парфюми, които ви препоръчваме:

  • Narciso Rodriguez For Her EDP – това е меко и чувствено ухание, което олицетворява женската красота и изящност, както и дамската сила и решителност. С върхови нотни на роза и праскова, мускусно сърце и базови нотки на сандалово дърво и пачули, това ухание е специално разработено за силната и властна съвременна жена.
  • Chanel Chance EDP – този романтичен и непредсказуем парфюм е създаден през 2003 г. от Jacques Polge. Името му на френски означава “късмет”. Това е и причината за формата на бутилката му (кръглата бутилка представлява колелото на късмета), която е направена в контраст с правоъгълната форма, използвана за Chanel N°5. Това е ухание, в което свежестта на розов пипер се среща с женствеността на жасмин и се разтапя в мистерията и чувствеността на бял мускус, водейки те към неизследвани нови места.
  • Chanel Allure Homme Sport Eau Extreme EDT е още един страхотен парфюм, създаден от Jacques Polge (лансиран през 2012 г.). Това е една уникална комбинация от мускусни нюанси, пиперливи нотки, ободрителна свежест и дървесни акорди.
  • Angel EDP by Thierry Muglerкогато става дума за мускус, не можем да подминем първия парфюм на Thierry Mugler – Angel. Лансиран през 1992 г., този парфюм е чувствен и ориенталски. Той е толкова уникален, че или ще се влюбите в него, или ще го намразите. Чист, нежен и невинен, това е парфюм, с който няма да останете незабелязани!
  • Benetton White Night Man EDT – този свеж цитрусов аромат е създаден за младия мъж с позитивна нагласа, който обича да купонясва до зори. С върхови нотки на грейпфрут и мускусно сърце, това е едно доста енергизиращо и съблазнително ухание.

Казват, че мускусът е сред най-противоречивите ухания, използвани в парфюмерията. Какво мислите вие за мускуса? Харесвате ли парфюми, в които има нотки на мускус?

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.