Мимоза – целуната от слънцето, носеща сладки спомени за хвърчила, пуканки с масло, смях и лекота

Мимоза наричаме деликатното цвете в обикновено жълти цветове, но родът на мимозата всъщност се състои от около 400 различни вида билки, дървета и храсти. Видът, който се използва в парфюмерията, цъфти само веднъж в годината, а цветовете му са изключително крехки. Интересен факт за мимозата е, че някои растения от семейство мимоза са способни на резки движения – техните листа бързо се затварят, когато някой ги докосне, все едно са живи!

Целунат от слънцето, ароматът на мимоза ни връща към спомените от детството и напомня за хвърчила, пуканки с масло, смях и лекота. Нейното семпло и живително ухание е флорално, но в него има ясно доловима топлина, която те кара да се чувстваш обгърнат в меко и топло одеало. Като един истински слънчев скъпоценен камък за всеки букет, мимозата несъмнено е най-често използвана във флорални композиции, създавайки силни и наситени нюанси.

Парфюми с мимоза

Загадъчната природа на цветовете мимоза, обаче, принуждава парфюмеристите да я използват като акцент вместо да й дадат главната роля в парфюмите. Нейното сладникаво ухание, което напомня на бадем, виолетки и мед, се извлича посредством парна дестилация на цветовете на вид акация, които ние асоциираме с мимоза. Един от нейните компоненти, хелиотропин, обаче, затруднява парфюмеристите в създаването на парфюми с тази нотка заради рестрикции от страна на IFRA относно употребата на това вещество в парфюмите.

Етеричното масло от мимоза има сладко цветно ухание и успокояващ, затоплящ и релаксиращ ефект. Заради подхранващите си и омекотяващи свойства, то е често използвано за подобряване на състоянието и външния вид на кожата. Етеричното масло от мимоза може също така да помогне и за отърсване от тревогите, тъй като е страхотно за повдигане на духа. То помага и в битката срещу депресивни състояния и стрес. През годините цветето е съхранило и репутацията си на мощен афродизиак.

Съществуват множество здравни ползи, които се свързват с мимозата. Тя се е използвала като лек в традиционната китайска медицина, както и от маите. В миналото се е използвала като лек при рани и изгаряния, при настинки и кашлица, като кръвен коагулант, при облекчаване на орален дискомфорт, както и като имуностимулатор. Освен в парфюмерията и сферата на здраве и красота, мимоза се използва и в кулинарията за придаване на сладост на десертите.

Невинното ухание на мимоза се съчетава много добре с цитруси, цветни и пикантни нотки (особено лавандула, роза и портокалови цветчета).

Ето и някои парфюми с мимоза, които можете да откриете в нашия онлайн магазин:

А вие имате ли си любим парфюм с нотката мимоза? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

Perfume master

Здравейте. Аз съм главеният администратор.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.