Люляк – чист и фин аромат, който съчетава в себе си свежестта на пролетта с нежна женственост

Люлякът (на латински Syringa) е цъфтящо растение +от семейството на маслините, което е широко разпространено в Европа, Азия, както и по целия свят на места с умерен климат. Неговата родина е Балканският полуостров, а името му произлиза от арабски и персийски и означава „синкав”.

Самото растение люляк представлява малко дръвче, което цъфти през ранна пролет с красиви цветове, обагрени в различни нюанси на розово, лилаво и цикламено, но има и видове, които цъфтят в снежно бяло, бледо жълто и дори винено червено. Интересен факт е, че най-силно ухание издават тъкмо лилавите цветове, откъдето идва и името на люляка.

Често описван като символ на първата любов и невинността, люлякът се свързва също така и с Великден (особено в Гърция и Кипър), тъй като цъфти по това време на годината. Интересен факт е, че люлякът е и официалното цвете на Ню Хемпшир.

lilac perfumes

Знаете ли, че цветовете на люляка са ядливи? Те имат тонизиращ ефект върху организма и влияят благотворно върху нервната система. Етеричното масло от люляк, от своя страна, има успокояващ ефект, спомага за сваляне на температурата и е ефективен лек срещу бъбречни заболявания. То, също така, помага при различни кожни състояния като обриви, порязвания, одрасквания, както и при слънчево изгаряне.

Чистият и фин люляков аромат, който съчетава в себе си свежестта на пролетта с нежна женственост, е сред любимите парфюмни съставки на много женски аромати, сред които са и парфюмите на Calvin Klein, Chloe, Elizabeth Arden, Estee Lauder, Ferre, Gucci, Guerlain, Kenzo, Lancome, Lanvin, Salvador Dali, Salvatore Ferragamo, Sergio Tacchini, Trussardi, Versace и др.

Парфюмната нотка люляк се съчетава много добре с флорални, плодови, дървесни, ориенталски  и цитрусови нотки, сред които пачули, круша, бадем, портокал, черешов цвят, роза, бергамот, теменужки, мускус, сандалово дърво и др. Нейната деликатност и невинност я правят изключително подходяща за женски парфюми, но има и няколко мъжки парфюми, които включват нотката люляк в композицията си, за да създадат контраст между нея и по-ярките мъжествени нотки.

Вдъхновение за много поеми, стихове и дори песни, люлякът и неговото ухание имат магични сили според някои древни цивилизации и биха могли да те отведат в света на фантазията и приказките.

В нашия онлайн магазин ще откриете богато разнообразие от парфюми, чиято композиция съдържа богатия и освежаващ цветен аромат на люляк. Ето някои от тях:

Кой е вашият любим люляков парфюм? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.