Лешник – сладката ядкова нотка, която добавя разкошен и деликатен гурме аромат към всяка парфюмерийна композиция

haselnut-fragrances-banner-venera

Парфюмерийната нотка лешник не е реална, а се пресъздава с помощта на изкуствени нотки (както и всички останали ядкови нотки). Тя се използва широко в много от най-популярните маркови парфюми. Нейният балансиран аромат е подходящ за средна и базова нотка, която добавя разкошен и деликатен гурме нюанс към всяка парфюмерийна композиция.

Съществуват няколко вида парфюмерийни нотки лешник, които присъстват в любимите ви парфюми:

  • Обикновен лешник – той притежава мек, сладък и сметанов неустоим аромат, който има силата да ви върне спомените от детството, прекарано в провинцията;
  • Печен лешник – това е най-изтънчената гурме парфюмерийна лешникова нотка, която извиква в съзнанието образи на чревоугоднически десерти и горещ шоколад с аромат на лешник. Ароматът на прясно печени лешници си отива много добре с базовите нотки ванилия и сметана;
  • Лешникови листа – с една идея по-зелен и по-свеж аромат, парфюмерийната нотка лешникови листа се използва предимно като връхна нотка, която добавя глътка свежест и лек намек за ядки към цялостната парфюмерийна композиция.

Произлезли от Европа и Азия, лешниковите дървета са широко разпространени в много части на света днес. Турция е най-големият производител на лешници в света (отговорна за около 75% от световното производство на лешници в световен мащаб). Историята на лешника е много стара – има доказателства за обработка на лешници, датиращи от преди 9000 години!

Интересни факти за лешниците:

  • Лешникът е официалната ядка на щата Орегон, САЩ (от 1989 г. насам);
  • Лешниковите дървета цъфтят посред зима (с красиви жълти цветове, подобни на ресни);
  • След първите 2-3 години от засаждането му, дървото лешник започва да дава „плодове” и не спира в продължение на най-малко 80 години. Някои видове произвеждат лешници стотици години!
  • Лешниците са узрели и са готови за консумация, когато сами паднат от дървото (което се случва около 7-8 месеца след опрашването им);
  • Думата лешник има англосаксонски произход. „Hazel” произлиза от „haesel” на англосаксонски, което означава боне (заради специфичната форма на лешника);
  • Лешниковият аромат за кафе е сред най-известните аромати за кафе по света (класира се след популярните амарето и ванилия).

Историята на Nutella

Малко известен факт е, че световно известният течен шоколад с вкус на лешник Nutella първоначално се е казвал Pasta Gianduja. Той се базира на стара италианска рецепта, датираща от 1806 година, когато в италианския град Торино любовта на шоколада и лешника процъфтява за първи път.

По време на управлението на Наполеон, Средиземноморието е било под блокада, а шоколадът е бил доста дефицитна стока. Майсторът на шоколад Michele Prochet разполагал с много малко шоколад в наличност и му е трябвал начин, по който да извлече максимума от тези оскъдни количества шоколад. Така му хрумва идеята да смеси шоколада с лешници. Благодарение на него, днес милиони хора се радват на божествения вкус на течен шоколад с вкус на лешник, за които си заслужава да жертваш хубавата си фигура!

Знаете ли, че един буркан Nutella се продава на всеки 2,5 секунди по целия свят? Нищо чудно, че собственикът на Nutella, Michele Ferrero (правилно се досетихте, точно като във Ferrero Rocher) е най-богатият човек в Италия!

Ползи за здравето

Заредени с енергия и полезни хранителни вещества, лешниците са сред най-здравословните храни на земята. Ето кои са и техните основни ползи за здравето:

  • Лешниците са богати на мононенаситени и есенциални мастни киселини. Това ги прави едни от най-мощните оръжия срещу лошия холестерол;
  • Лешниците са богати на минерали (магнезий, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен), както и на витамини и диетични фибри. Редовната им консумация (в сурово състояние) ще ви помогне да се преборите с много болести, включително някои видове рак;
  • Фолиевата киселина (част от витамин B-комплекс), която присъства в повечето ядки, включително лешници, е много важен витамин, особено за бременни жени и жени, които правят опити да забременеят, тъй като помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новороденото;
  • Лешниците имат превъзходни антиоксидантни свойства, благодарение на витамин Е, който спомага за предпазване на кожата от влиянието на вредните свободни радикали.

Употреба

В кулинарната индустрия, лешниците са широко използвани под най-различни форми – от сурови до печени, осолени или карамелизирани. Опитните готвачи от цял ​​свят създават кулинарни шедьоври с лешник в главната роля – пралина (смес от карамелизирана захар и ядки), шоколад, бисквити, течен шоколад, торти, сладкиши, ликьори, сладки и много други!

Освен в кулинарната и парфюмерийната промишленост, божественият аромат на лешника (под формата на лешниково етерично масло) се използва за създаването на домашно приготвени свещи, сапун, парфюми, както и козметични продукти за тяло. Етеричното масло от лешник е много популярно базово масло в традиционната медицина и в ароматерапията.

Парфюмерийната нотка лешник се съчетава много добре с кедър, кожа, флорални нотки, цитрусови нотки, гурме нотки (кафе, шоколад, ванилия, карамел, сметана), бял мускус, тонка, сандалово дърво, карамфил и ветивер.

В нашия онлайн магазин ще откриете някои от най-прочутите дамски и мъжки парфюми с нотката лешник в тях. Ето и някои от тях:

Benetton White Night EDT за мъже
Cacharel Noa Perle EDP за жени
Escada S EDP за жени
Givenchy Very Irresistible EDT за мъже
Lancome La Vie Est Belle L’Eau de Parfum Intense EDP за жени
Roberto Cavalli Just Cavalli Gold Her EDP за жени
S.T. Dupont Noir EDT за мъже
Valentino Uomo EDT за мъже

Други известни парфюми с нотката лешник са:

Chocolate Hazelnut Twist Botanical Perfume Esscentual Alchemy за мъже и жени
Praline de Santal Parfumerie Generale за мъже и жени
Signature Intense Axe за мъже
Angel Muse Thierry Mugler за жени
Hermessence Vetiver Tonka Hermes за мъже и жени
Exite Axe за мъже
Hello Kitty Baby Perfume Koto Parfums за жени
Silver Scent Deep Jacques Bogart за мъже
Sensational Moment Celine Dion за жени
Loverdose Red Kiss Diesel за жени
Womanity Liqueurs de Parfum Thierry Mugler за жени
Playboy VIP for Him Black Edition Playboy за мъже
Miracle So Magic! Lancome за жени
Vetiver Essence Ferrari за мъже
Republic of Men Essence Banana Republic за мъже

Имате ли си любим парфюм с нотката лешник в него? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.