Грейпфрут – сладък и остър, стимулиращ и освежаващ

Цитрусовата нотка грейпфрут е широко разпространена в парфюмния свят. Сладкият и остър аромат на грейпрфут е вдъхновил много парфюмеристи за създаването както на женски, така и на мъжки парфюми. Стимулиращ и освежаващ, грейпфрутът си пасва изключително добре с много други нотки като бергамот, лавандула, гераниум, Palma Rosa (разновидност на лимонова трева) , тамян, нероли, розмарин, кипарис, хвойна, жасмин, розово дърво и иланг-иланг.

Сравнително нов вид, грейпфрутът първоначално е бил отглеждан в Барбадос в 18 век. Вярва се, че той представлява естествена смесица между помело и портокал. Расте на сравнително малки дървета на гроздове (плодовете приличат на големи жълтеникаво-оранжеви чепки грозде). Цветът му може да варира от почти бял, до оранжев и рубинено червен. Основният производител на грейпфрут е САЩ (а само във Флорида е съсредоточена една трета от производството му).

Perfumes with grapefruit

Есенциалното масло от грейпфрут се извлича от кората на плода чрез студено пресоване. То е широко разпространено в арома терапията. Ароматът му е остър и цитрусов и е известен със своя стимулиращ и приповдигащ ефект. Той е силно оръжие срещу настинки и е особено известен като лек срещу целулита (тъй като помага за намалянето на нивата на течности е организма). Използва се и като антидепресант и има страхотни антисептични свойства. С успокояващия си ефект върху стомаха  грейпфрутът се използва и при лечение на различни хранителни разстройства.

В света на парфюмерията ще откриете грейпфрута както в мъжки, така и в женски парфюми. Той е много силен, когато се използва като върхова нотка, тъй като помага за откриването на композицията със силен и свеж старт като нежно проправя пътя към средните и базовите нотки. Като парфюмна нотка грейпфрутът може да варира от остра и тръпчива миризма до сладникаво и деликатно ухание (в зависимост от използвания сорт).

В нашия уебсайт ще откриете богато разнообразие от парфюми с нотки на грейпфрут. Ето и някои от тях:

Харесвате ли парфюми с нотката грейпфрут? Кой е любимият ви парфюм с грейпфрут? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.