Лавандула – свежа, сладка и остра

Широко разпространена в парфюмерията и ароматерапията, лавандулата е известна със своето успокояващо действие. Името й произлиза от латинското “lavare”, което означава „мия”. То идва от древната римска традиция да се използва лавандулово масло при къпане. Днес лавандуловото масло е предпочитана съставка за много парфюми заради своя свеж, сладък и остър цветен аромат. Извлича се от цветовете на лавандулата чрез парна дистилация, а най-големите производители на лавандулово масло са България, Франция и Украйна.

Освен в парфюмерийната индустрия, лавандулата има цял куп други предназначения. Хората все още слагат лавандула във възглавниците си за добър сън (казват още, че прогонва и кошмарите). По време на Първата световна война лавандулата се е използвала за дезинфекция на повърхностите в болниците, а според народната медицина помага и за елиминиране на пърхута.

поле с лавандули и парфюми

Лавандулата се съчетава добре с бергамот, кедър, грейпфрут, лимон, мандарина, пачули, роза и ветивер. Ето и някои от любимите ни парфюми с лавандула:

  • Carolina Herrera 212 EDT за мъже – лансиран през 1999 г., този топъл и секси парфюм е създаден от Alberto Morillas, Rosendo Mateu, и Ann Gottlieb. Вдъхновението зад този съблазнителен и дълготраен аромат е Ню Йорк. Флорални нотки, дървесни нотки, мускус – Carolina Herrera 212 EDT за мъже си има всичко необходимо, за да завладее сърцето на съвременния секси и спонтанен мъж. Ароматът се разкрива с подправки, лавандула, грейпфрут и бергамот. След това разцъфва с джинджифил и пипер, които отстъпват на топлото му сърце от лабданум, сандалово дърво, мускус, ветивер и тамян.
  • YSL La Nuit De L’Homme EDT за мъженаситен, дързък и сложен, този парфюм е изтъкан от контрасти. Лансиран през 2009 г., той бързо налага мистериозното си присъствие на пазара на парфюми. Мъжествената му свежест и дълбоката му изисканост са базирани на кардамон, бергамот, лавандула, ветивер и кимион.
  • Chanel Allure Homme за мъжесвеж и чувствен, този парфюм е лансиран през 1999 г. Той пасва идеално на щедрия и свободолюбив смел мъж. Парфюмът е създаден от Jacques Polge, а тайната зад неговата уникалност се крие в комбинацията от свежестта на джинджифил, лютивостта на пипер, топлината на дървесните нотки и чувствеността на лабнадум и тонка.
  • Burberry Brit Rhythm EDT за женичувствен и женствен, този парфюм е „половинката” на Brit Rhythm за мъже. Лансиран през 2014 г., той е дело на Nathalie Cetto и Antoine Maisondieu (Givaudan). Парфюмът може да бъде описан най-добре като аромат със свободен дух, младежки и чувствен. Това е първият дамски парфюм на Burberry, който е създаден около лавандула (английска лавандула, естествено!).
  • John Galliano EDP за женисъздаден от Christine Nagel и Aurelien Guichard, този парфюм е лансиран през 2008 г. Върховите му нотки на бергемот отварят композицията, която разкрива цветното си сърце от роза, виолетки и лавандула. Базовите му нотки включват амбър, мускус, пачули, тамян и кедър.

Вие имате ли си любим лавандулов парфюм? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.