Лавандула – свежа, сладка и остра

Широко разпространена в парфюмерията и ароматерапията, лавандулата е известна със своето успокояващо действие. Името й произлиза от латинското “lavare”, което означава „мия”. То идва от древната римска традиция да се използва лавандулово масло при къпане. Днес лавандуловото масло е предпочитана съставка за много парфюми заради своя свеж, сладък и остър цветен аромат. Извлича се от цветовете на лавандулата чрез парна дистилация, а най-големите производители на лавандулово масло са България, Франция и Украйна.

Освен в парфюмерийната индустрия, лавандулата има цял куп други предназначения. Хората все още слагат лавандула във възглавниците си за добър сън (казват още, че прогонва и кошмарите). По време на Първата световна война лавандулата се е използвала за дезинфекция на повърхностите в болниците, а според народната медицина помага и за елиминиране на пърхута.

поле с лавандули и парфюми

Лавандулата се съчетава добре с бергамот, кедър, грейпфрут, лимон, мандарина, пачули, роза и ветивер. Ето и някои от любимите ни парфюми с лавандула:

  • Carolina Herrera 212 EDT за мъжелансиран през 1999 г., този топъл и секси парфюм е създаден от Alberto Morillas, Rosendo Mateu, и Ann Gottlieb. Вдъхновението зад този съблазнителен и дълготраен аромат е Ню Йорк. Флорални нотки, дървесни нотки, мускус – Carolina Herrera 212 EDT за мъже си има всичко необходимо, за да завладее сърцето на съвременния секси и спонтанен мъж. Ароматът се разкрива с подправки, лавандула, грейпфрут и бергамот. След това разцъфва с джинджифил и пипер, които отстъпват на топлото му сърце от лабданум, сандалово дърво, мускус, ветивер и тамян.
  • YSL La Nuit De L’Homme EDT за мъженаситен, дързък и сложен, този парфюм е изтъкан от контрасти. Лансиран през 2009 г., той бързо налага мистериозното си присъствие на пазара на парфюми. Мъжествената му свежест и дълбоката му изисканост са базирани на кардамон, бергамот, лавандула, ветивер и кимион.
  • Chanel Allure Homme за мъжесвеж и чувствен, този парфюм е лансиран през 1999 г. Той пасва идеално на щедрия и свободолюбив смел мъж. Парфюмът е създаден от Jacques Polge, а тайната зад неговата уникалност се крие в комбинацията от свежестта на джинджифил, лютивостта на пипер, топлината на дървесните нотки и чувствеността на лабнадум и тонка.
  • Burberry Brit Rhythm EDT за женичувствен и женствен, този парфюм е „половинката” на Brit Rhythm за мъже. Лансиран през 2014 г., той е дело на Nathalie Cetto и Antoine Maisondieu (Givaudan). Парфюмът може да бъде описан най-добре като аромат със свободен дух, младежки и чувствен. Това е първият дамски парфюм на Burberry, който е създаден около лавандула (английска лавандула, естествено!).
  • John Galliano EDP за женисъздаден от Christine Nagel и Aurelien Guichard, този парфюм е лансиран през 2008 г. Върховите му нотки на бергемот отварят композицията, която разкрива цветното си сърце от роза, виолетки и лавандула. Базовите му нотки включват амбър, мускус, пачули, тамян и кедър.

Вие имате ли си любим лавандулов парфюм? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

Perfume master

Здравейте. Аз съм главеният администратор.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.