Антоан Лай – в търсене на перфектния баланс между марковата и нишовата парфюмерия

Antoine-Lie-venera-article-banner

Безспорно един от най-популярните парфюмеристи днес, Антоан Лай (Antoine Lie) е носът зад емблематични парфюмерийни бестселъри като Armani Code, Versace Crystal Noir и Calvin Klein Contradiction, но също така е отговорен и за лансирането на някои от най-противоречивите нишови парфюми на пазара като известния Secretions Magnifiques Etat Libre d`Orange с изключително екстравагантни нотки.

Детството на Антоан Лай (Antoine Lie) е белязано с изключителна чувствителност към ароматите и изострен обонятелен нюх. Въпреки че произхожда от семейство, което няма нищо общо с парфюмерийната индустрия, изключителният му обонятелен нюх е достатъчна предпоставка, за да го отведе към парфюмерийното пътуване на живота му.

Първият му спомен, свързан със специфична миризма, е ароматът на плюшено мече върху детското му легло. По-късно, когато става тийнейджър, той все повече и повече се интересува от различни видове аромати. По времето когато е на 12 или на 13 години, той вече знае, че иска да стане парфюмерист. Ето как описва решението си: „Бях заинтригуван от парфюма на майка ми. Тя използваше качествени и класически парфюми, така че веднага грабваха вниманието ми. По това време четох и статии по темата и открих професията парфюмерист. От този момент нататък направих всичко по силите си, за да се превърна в парфюмерист.”

Роден и израснал в Страсбург, Франция, Антоан Лай (Antoine Lie) е учил химия, преди да се запише в парфюмерийното училище на Givaudan в Грас, където изучава парфюмите под ръководството на Жан Карлс (Jean Carles). След изключително полезното за него чиракуване под ръководството на известния майстор Жан Гуишард (Jean Guichard), той има привилегията да участва в създаването на някои от най-известните и най-продаваемите аромати в света като Armani Code и Versace Crystal Noir.

Годините, прекарани в работа за Givaudan, са били пълни с възможности, като е разделял времето си между Франция и Съединените щати и е допринасял за развитието на парфюми бестселъри, работейки с някои от най-големите парфюмерийни марки в света.

Присъединих се към Givaudan като студент”, спомня си той, „и бях много впечатлен и изключително щастлив. Това беше моята мечта – да опознавам различни ухания, което беше точно както когато бях студент. Бях развълнуван да науча повече за различията в ароматите. Също така научих много за пазара в САЩ, който тогава беше важен пазар в парфюмерийната индустрия. След като завърших бях щастлив да работя за Givaudan като парфюмерист. Да бъда парфюмерист на Givaudan беше страхотно преживяване за мен, беше добре за развитието ми и беше истинско предизвикателство.”

През 2011 г. той поема сериозна стъпка към своята независимост и нарастващата си популярност като нетрадиционен парфюмерист като се присъединява към парфюмерийното общество на Takasago. Както го описва самият той, имал е нужда да направи крачка назад в работата си с големите марки и да започне да изследва собствената си творческа свобода чрез проекти в индустрията на нишовите парфюми.

Работата по малки проекти ми дава тази възможност да оказвам по-голямо влияние върху творческия процес. В Takasago е възможно да се работи по по-малки проекти, тъй като тя е по-малка организация от Givaudan. Тук мога да предизвиквам себе си с работа по различни проекти. За мен е вълнуващо предизвикателно да работя за Takasago.”

Парфюмеристът, чието мото е „Да съм сигурен, че не съжалявам за нищо“, обича да работи с ветивер, кожа, ирис, сандалово дърво, както и с противоречивите нотки винил, метал и етер. Неговото вдъхновение идва от много и различни места. Когато работи за голям парфюмериен бранд, се налага да затвори вдъхновението си в определени маркетингови рамки, но когато приема по-необичайни и предизвикателни проекти, той намира вдъхновение в нови революционни парфюмерийни концепции, нетрадиционни теории и противоречиви идеи.

Опитвам се да не следвам тенденциите”, обяснява той, „Обичам да проучвам нови обонятелни територии и да откривам необичайни нотки и редки асоциации, които да провокират нови интереси. Виждам, че парфюмерийният пазар има нужда от нещо различно, от нови обонятелни възможности.”

Използващ противоречиви материали и създаващ истински парфюмерийни шедьоври, Антоан Лай (Antoine Lie) е парфюмерист, който не само владее до съвършенство изкуството на създаване на парфюми, но също така е и истинско вдъхновение за по-младите и неопитни парфюмеристи. Неговите „най-добри творения”, както той сам се изразява, обаче са трите му деца. „Нищо не може да се сравни с уханието, което имат децата ми щом заровя лице в косите им.”

Сериозно ангажиран в нишовата парфюмерия, Антоан Лай (Antoine Lie) е съгласен, че нишовата парфюмерийна индустрия се разраства и става все по-популярна. За него нишовата парфюмерия е една чудесна възможност да преоткрие нови граници и да вдъхне живот на брилянтни идеи, без да прави компромис с качеството. Това, което харесва най-много в работата с по-малки марки в нишовата парфюмерийна индустрия, е влиянието, което оказва върху целия процес и творческата свобода, която му позволява напълно да разгърне своя потенциал и майсторство.

В нашия онлайн магазин за парфюми ще откриете някои от парфюмерийните шедьоври на Антоан Лай (Antoine Lie):

Comme des Garçons Wonderwood EDP за мъже
Guess Night EDT за мъже, с Франсис Куркджиан (Francis Kurkdjian)
Guess Night Access EDT за мъже, с Франсис Куркджиан (Francis Kurkdjian)
Armani Code Ice EDT за мъже, с Антоан Мейсъндю (Antoine Maisondieu) и Клемент (Clement)
Salvador Dali Purple Lips EDT за жени, с Джилом Флавини (Guillaume Flavigny)
Salvador Dali Black Sun Sport EDT за мъже
Calvin Klein Contradiction EDP за жени, с Даниела Андрие (Daniela Andrier)
Davidoff Adventure EDT за мъже
Giorgio Armani Armani Code EDT за мъже, с Антоан Мейсъндю (Antoine Maisondieu)
Givenchy Pi Neo EDT за мъже
Salvador Dali Black Sun EDT за мъже
Versace Crystal Noir EDP за жени

Още парфюми от Антоан Лай (Antoine Lie):

Blood Concept Red +MA (2012)
Burberry Brit Gold (2005)
Cerruti L’Essence de Cerruti (2009)
Comme des Garçons + Daphne Guinness Daphne (2009)
Comme des Garçons + Pharrell Williams Girl (2014)
Comme des Garçons Energy C: Grapefruit (2008)
Comme des Garçons Energy C: Lime (2008)
Comme des Garçons 888 (2008)
Costume National Cyber Garden (2013)
Elizabeth Arden Ardenbeauty (2002)
Eris Parfums Belle de Jour (2016)
Eris Parfums Ma Bête (2016)
Eris Parfums Night Flower (2016)
Ermenegildo Zegna Z Zegna (2005, с Пиер Негрин (Pierre Negrin) и Оливие Гилотин (Olivier Gillotin))
Ermenegildo Zegna Z Zegna Extreme (2007)
Etat Libre d’Orange Bendelirious (2008)
Etat Libre d’Orange Secretions Magnifiques (2006)
Etat Libre d’Orange Je Suis Un Homme (2006)
Etat Libre d’Orange Rossy de Palma Eau de Protection (2007, с Антоан Мейсъндю (Antoine Maisondieu))
Etat Libre d’Orange Tom of Finland (2008)
Etat Libre d’Orange Vierges et Toreros (2007, с Антоан Мейсъндю (Antoine Maisondieu))
Everlast Original 1910 (2006)
Gucci Rush for men (2000)
Joop! Homme Sport (2016)
Kenzo Parfum d’Ete (2002)
Laura Ashley Magic Garden (2001)
Lulu Castagnette Lulu (2006, с Джилом Флавини (Guillaume Flavigny))
Nu_Be Hydrogen (2013)
Nu_Be Oxygen (2013)
Parfums Morgan Sweet Paradise (2007, с Джилом Флавини (Guillaume Flavigny))
Paul Smith London for men (2004)
Puredistance Black (2013)
Puredistance White (2015)
Ralph Lauren Romance for men (1999)
Roxy Love (2008)
Quiksilver for men (2008, с Антоан Мейсъндю (Antoine Maisondieu))
Salvador Dali Purplelips Sensual (2007, с Джилом Флавини (Guillaume Flavigny))
Salvatore Ferragamo Tuscan Scent Golden Acacia (2015)
Tocca Brigitte (2008, със Соня Констант (Sonia Constant))
Valentino Gold (със Сесил Матон (Cecile Matton))
Van Cleef & Arpels First Premier Bouquet (2008, със Соня Констант (Sonia Constant))

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.