Съвременен блог за маркова парфюмерия

Алдехидни парфюми – Употреба на алдехидите в парфюмерията

Алдехидни парфюми

В наши дни алдехидите са много разпространена и желана съставка. Всъщност едва ли съществува аромат, който да не ги съдържа под една или друга форма. Te се срещат на много места в природата, но могат да бъдат и синтезирани в лаборатория. Синтетичните алдехиди се използват в парфюмерията за пръв път в началото на миналия век и почти веднага стават тотален хит. Най-известният пример за алдехиден винтидж (или може би по-скоро вечен?) парфюм е легендарният Шанел №5, създаден през 20-те години.

Но нека започнем от самото начало…

Какво всъщност е алдехид?

Алдехидите са група органични съединения, които са често срещани в природата: например в кората на цитрусовите плодове, в розовото масло, в боровата есенция, в кората на канелата и дори в сърдечния мускул на говедата! Какво е общото за веществата от тази група? Всички те имат карбонилна група, свързана с водород. Освен ако не сте заклет фен на химията обаче, това не е факт, който ще промени вашия свят. По-важното е, че алдехидите имат миризма!

Алдехидите с малки молекули се характеризират със силна, остра миризма (може би вече сте се сетили за най-простия от тях: формалдехидът). Тези с по-голяма молекула от друга страна могат да имат значително по-приятен и комплексен аромат, който често се възприема като сладък, с флорални нотки. Поради тази причина в началото на 20 век алдехидите започват да се използват като синтетична съставка в парфюмерията.

Малко история

Първият алдехиден парфюм е Rêve D’Or (Златен сън), създаден от Armingeat през 1905 г. Но ароматът, който променя всичко, е Шанел №5. Градските легенди разказват, че парфюмерът, който разработвал ухания за известната моделиерка, объркал своите изчисления. В резултат на това предозирал, а съставът на проба номер 5 получил почти 1% алдехиди – количество немислимо до онзи момент. Всъщност, по това време били популярни по-скоро цветните аромати. Мадам Шанел обаче имала своя концепция за нещата, твърдейки, че една жена трябва да ухае именно на ЖЕНА, а не на розова леха. Ето защо тя се влюбила именно в тази формула, която по-късно се превърнала в еталон за добър вкус.

Днес много оригинални маркови парфюми разчитат на алдехидите за своя разпознаваем, очарователен аромат. Причината за това е не само богатата палитра от нотки и комплексни ухания, които те имат. Истината е, че алдехидите са лесно достъпна съставка, която може да направи един парфюм страхотен, с ярък и разпознаваем почерк, без да оскъпява излишно неговото производство.

Как ухаят алдехидите?

Най-точният отговор на този въпрос е: зависи. Алдехидите са всъщност голяма група съединения с три подвида: ароматни, мастни и мастно-ароматни. Ето защо е невъзможно ароматът на толкова голям спектър от вещества да бъде описан еднозначно.

Някои мастни алдехиди например имат цитрусова или цветна нотка, като много от тях навяват асоциации със сапун. Това може да бъде ясно усетено в аромат като Sicily от Dolce & Gabbana. А асоциацията се поражда от факта, че с течение на дълги години производителите на сапун използват именно мастни алдехиди, за да ароматизират своите продукти. Други ухаят на цветя и напомнят аромата на ирис, момина сълза, циклама, а трети имат ярко изявена “зелена” нотка и ухаят на смачкано с пръсти свежо листо.

Сложните ароматни алдехиди, от друга страна, имат много характерна миризма, която е лесно разпознаваема. Например, бензалдехидът ухае на бадеми. А ванилинът и анасоновият алдехид имат толкова изразен аромат съответно на ванилия и анасон, че именно той е причината да получат имената си.

Как влияят алдехидите на парфюмната композиция?

Като оставим настрана техния собствен аромат, алдехидите имат едно отличително свойство, което ги прави толкова желана съставка: те извеждат аромата на преден план. Някои описват това свойство като бълбукащите балончетата на шампанско. Други определят алдехидните аромати като “бляскави”. Това ги прави сравнително неподходящи за хора със свръхчувствителност към миризми, но пък предпочитан избор за хората с ярка индивидуалност и дързък характер, които обичат да бъдат забелязвани.

Легендарните алдехидни парфюми

Chanel №5

Още със създаването си той преобръща схващанията за това какво е стилен аромат. През годините става незаменим спътник на някои легенди от света на киното, включително Мерилин Монро. Днес той все още е толкова популярен, че бутилка от парфюма се продава някъде по света на всеки 30 секунди, а сред почитателките му се числят Ева Мендес, Селин Дион и Виктория Бекъм.

Поради високото си съдържание на алдехиди, този парфюм реагира с кожата на всяка дама по различен начин. Като резултат се подчертават различни нотки от неговия състав. Именно това го прави толкова персонален и неповторим.

Rive Gauche от Yves Saint Laurent

Rive Gauche е вторият най-известен алдехиден парфюм. Той носи името на левия бряг на река Сена: мястото, където се събират интелектуалците и бохемите на града. Ароматът е създаден в началото на ‘70-те за свободолюбивите, независими и изискани парижанки. 

Връхните нотки на парфюма са свежи, с алдехиди, цитрусови и зелени нотки. Центърът се разлива с букет от цветя: рози, ириси, момини сълзи, жасмин и магнолия. Базата е богата, дървесно-земна, с дъбов мъх, мускус, амбра и сандалово дърво.

Макар в днешно време да има много категории и разновидности парфюми, алдехидните парфюми продължават да бъдат обичани от мнозина. Вероятно причината за това е, че те са комплексни и многостранни. Поради своето богатство, алдехидните парфюми са практически подходящи за всекиго. Могат да бъдат класически и елегантни, модерни и свежи, пищни и цветни. И макар вкусовете да се променят, едно е сигурно: алдехидните парфюми още дълго време ще останат на мода.

Exit mobile version