Съвременен блог за маркова парфюмерия

Агаровото дърво – дълбокото и луксозно ухание на скъпоценната съставка на Изтока

ароматни съставки, оуд, агарово дърво

Светът е изпълнен с растения, носещи неповторими и мистични ухания, които събуждат сетивата ни и ни карат да искаме още от тях. Едно от тези ценни растения е агаровото дърво. Макар и малко известно, агаровото дърво намира широко приложение в света на парфюмерията. Веднъж усетили благоуханието му, лесно ще разберете защо е наричано „течното злато“.

Агаровото дърво е рядко и много ценно дърво, което вирее в Югоизточна Азия и Океания. Източна Индия, Китай, Бангладеш, Бурма, Тайланд, Папуа Нова Гвинея и остров Борнео са някои от страните, в които дървото, известно още като Уд или Оуд, намира подходящия климат за растежа си. Частта, от която се извлича маслото, използвано в някои от най-луксозните парфюми, е сърцевината на дървото. Там се събира тъмна плътна смола, която се образува при защитата на дървото от рядък вид плесен, атакуващ кората му. Този интересен процес се среща изключително рядко, затова и крайният продукт е толкова скъп.

Много източни култури и народи използват агара и многобройните му приложения от хиляди години. Той е почитан не само заради божественото му ухание, но и заради лечебните му свойства. В традиционната китайска медицина агаровото дърво се използва за лечение на храносмилателната система и бъбреците, за повишаване на енергията, както и като болкоуспокояващо. Според Аюрведа пък, ароматерапия с вълшебното дърво може да отключи чакрите Ви и да успокои съзнанието Ви, да Ви зареди с положителна енергия и да прогони негативните мисли.

В миналото единствено високопоставени и заможни хора можели да се докоснат до агаровото дърво, заради високата му цена. И днес, то все още е скъпо, но много повече хора могат да му се насладят, благодарение на прекрасните парфюми, в които се съдържа. Много от парфюмите с опияняващ ориенталски аромат съдържат именно агарово дърво. А ако веднъж сте изпитали блаженството от аромата му, много вероятно е след това да търсите точно такива парфюми. Затова и ще Ви помогнем, като Ви представим някои от най-обичаните парфюми с екстракт от Оуд.

Първият парфюм в класацията ни е на холандската марка Nasomatto. Тя е създадена в не толкова далечната 2007-а година и се прочува с нестандартните си аромати. Стилът на марката се изразява в оригиналност и провокация, на които трудно ще можете да устоите. Парфюмът Black Afgano е унисекс аромат, с дълбоки, екзотични и изтънчени акорди. В уханието му може да усетите опушени, дървесни нотки и разбира се, агарово дърво. Макар и силен, този парфюм може да се превърне във Вашия емблематичен ежедневен аромат.

 Trussardi е италианска модна къща със собствени колекции мъжко и дамско облекло, аксесоари и парфюми.  Марката има десетки мъжки и дамски аромати, сред които и перфектния избор за почитателите на екзотичното агарово дърво – Amber Oud за мъже. Както и името подсказва, в този парфюм се съчетават уханията на кехлибар и Оуд. В луксозната комбинация от нотки успяваме да доловим и лимон, тамян, розов пипер и пачули. Това е чудесен избор за всички мъже, които харесват чувствени ориенталски аромати.

Първият си парфюм Jacques Bogart пуска на пазара през 1975-а година и оттогава не спира да издава нови ухания. През 2014-а лансира и уникалния One Man Show Oud Edition. Този мъжки парфюм е невероятна смесица от изкусителни ароматни подправки, свеж бергамот, кожа и Оуд. Шишенцето, в което се предлага, излъчва същата топлина и загадъчност, каквито и ароматът в него.

Montale е марка, вдъхновена от загадъчния Източен свят. Основателят на бранда Pierre Montale се влюбва в ориенталските аромати и започва да предлага парфюми, изразяващи топлата екзотика на Изтока. Сред тях е и Montale Aoud Cuir d’Arabie. Красивото флаконче на парфюма съдържа изискани нотки на кожа, бреза, табак и Оуд. Въпреки че повечето модели от марката са унисекс, това предложение е специално за мъже, умело подчертавайки тяхната мъжественост.

 И известната на всички немска модна къща Hugo Boss се вдъхновява от зашеметяващото агарово дърво. Boss Bottled Oud за мъже е лансиран през 2015-a година и е ароматният символ на високото качество, лукса и мистиката. Съдържа наситени нотки на шафран, канела и карамфил, свежи цитруси и чувствените сандалово и агарово дърво.

Etienne Aigner е немска модна марка, основана през 1965-a година. От широката гама продукти, които предлага, можем да избираме и парфюми на марката. Унисекс парфюмът Aigner No1 Oud, лансиран през 2014-а година, е последният в класацията ни парфюм с Oуд, но определено не и на последно място. Този аромат съдържа пикантна канела и карамфил, флорални нотки на роза и жасмин, кожа и агарово дърво.

Агарът крие в себе си дълга история, мистика, чувственост и обожание. Уханието на това растение, с което ни е дарила природата, е приказно и запомнящо се. Затова експериментирайте, търсете и изпробвайте аромата, в който хиляди хора са влюбени!

Exit mobile version