Тиери Васер – “осиновеният син” на Guerlain

Тиери Васер е парфюмеристът на Guerlain от 2008 г. насам. Роден в Швейцария, той е първият парфюмерист, който не идва от фамилията Guerlain, но те го наричат своя „осиновен син”. Той със сигурност е доказал, че е достоен да бъде наричан част от семейството с някои от страхотните парфюми, които е създал за Guerlain до сега: Idylle, Habit Rouge l’Eau, Shalimar Parfum Initial, както и реинтерпретацията на известния La Petite Robe Noire.

Thierry Wasser

Роден през 1961 година в  Монтрьо, Тиери Васер си спомня детството си и начина, по който интереса му към ботаниката и природата е повлиял на решението му да стане част от парфюмната индустрия: “Интересът ми към ботаниката определено е свързан с младостта ми и детските ми години, прекарани в Швейцария. Живеех в малко градче в гористите хълмове и там, като момче, развих чувство за ритъма на природата и сезоните. Съседите ни бяха фермери и аз бях при тях през цялото време, като развих силен интерес към природата. Това беше и първият ми опит с гумени ботуши! Буквално не ги свалях. Във фермата имаше различни животни, включително няколко крави, които даваха мляко, няколко прасета и кокошки. Съседите ни отглеждаха и плодове и зеленчуци; череши, ягоди и ябълки за туристите в Монтрьо. Тези спомени се отразяват във вижданията ми днес.”

Елегантен и чаровен, Тиери Васер има занаятчийска нагласа и не се страхува да излезе от лабораторията в света на суровите материали: “Повечето хора си представят парфюмеристите в техните лаборатории, летящи в облаците, творящи на някакво далечно и изолирано място, но всъщност, мен обикновено можете да ме намерите в полята с гумените ми ботуши.”

Както всеки създател, Тиери Васер се счита за творец. Въпреки това, той ясно oсъзнава факта, че неговото изкуство всъщност играе много важна роля в една световно известна парфюмна индустрия. Ето какво мисли той за връзката между изкуството и бизнеса в  Guerlain: “Маркетинговият екип ми предоставя дългосрочната бизнес перспектива като предвижда какво ще бъде пуснато на пазара през идните години. Зареден с това знание, аз след това решавам как искам да изразя себе си чрез парфюмите.”

В неговата кариера успехите следват един след друг и това може да бъде доказано както от доверието, което му е гласувано в Guerlain, така и от някои от престижните международни отличия, които е получил. През 2009 г. той получава наградата “the Best Luxe Men’s Launch” на канадските парфюмни награди, а през 2014 г. е награден с медал “Chevalier de la Légion d’Honneur”.

Неговата страст да пресъздава класически парфюми и да преработва формулите на стари ухания е видно в работата му. „В парфюмната индустрия в наши дни ти трябват два крака, за да можеш да танцуваш: една страхотна класика и една по-млада и по-лесно достъпна формула.” За него разработването на парфюма, от търсенето на суровите материали до създаването на самия парфюм, е неумиращо изкуство: „Това е привилегия и лукс – то няма да умре – затова аз съм тук.”

Ето и някои от парфюмите, създадени от Тиери Васер, които ще откриете в нашия сайт:

А вие имате ли си любим парфюм на Тиери Васер? Споделете го с нас в коментарите по-долу!

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.